Afstudeerwerk: studie over homoseksuele relaties vanuit Romeinen 1

Op 28 januari 2011 ben ik afgestudeerd aan de Theologische Universiteit te Kampen (Broederweg). Vanaf september 2010 tot en met januari 2011 heb ik mij intensief bezig gehouden met het onderwerp homoseksualiteit vanuit Romeinen 1.

Motivatie voor dit onderwerp

Pastorale betrokkenheid is een belangrijke reden voor mij geweest om met dit onderwerp bezig te gaan. Het gaat immers om mensen van vlees en bloed, mede-broeders en zusters in de gemeente van Christus, die worstelen met hun seksuele geaardheid. En vaak is dat een worsteling met 'God en mensen'. Met God, omdat zijn Woord homoseksuele relaties in liefde en trouw lijkt te verbieden. Maar wat staat er nu precies wel en niet? En waarom? Vaak is het ook een worsteling met mensen, mede-broeders en zusters die niet altijd even begripvol met hun homoseksuele broer of zus in Chistus omgaan. Wat dat betreft heb ik schrijnende verhalen gehoord.
Wie predikant wil worden, kan niet om deze problematiek heen. Ik wil dat ook niet, maar om in het pastorale contact zinvol bezig te kunnen zijn, is behalve empathie ook kennis van zaken vereist, alsmede een eigen overtuiging. Anders past het te zwijgen. En dan nog ...

Daarbij komt dat alleen al binnen het verband van de Gereformeerde Kerken (vrijgemaakt) plaatselijke gemeentes in de praktijk heel verschillend omgaan met homoseksuele relaties binnen de gemeente. Meer algemeen kan dat gezegd worden voor de orthodoxe kerken in Nederland, waarbij het niet langer zo is dat binnen de orthodoxie dergelijke relaties door iedereen als principieel onjuist worden afgewezen. Dezelfde tendens is ook wereldwijd te bespeuren. Naar mijn beleving zijn we als kerken verlegen met deze 'kwestie'.

Ongetwijfeld hangt dit samen met de ontwikkelingen in de samenleving. Sinds een aantal jaar is het mogelijk voor homo's om voor de wet met elkaar in het huwelijk te treden. Maatschappelijk gezien is er acceptatie. En dat beinvloedt ook de kerk en haar leden. Als kerk en als voorganger c.q. pastor in de kerk moet je gewoonweg wel over deze materie hebben nagedacht.

Onderzoeksvraag

De onderzoeksvraag die ik heb proberen te beantwoorden luidde:

Wat zijn de ethische consequenties van Paulus' spreken in Romeinen 1,26b-27a voor homoseksuele relaties in liefde en trouw vandaag?

In deze scriptie neem ik dus Romeinen 1 als uitgangspunt. De belangrijkste reden hiervoor is dat ik mij moest beperken: het project mocht niet langer dan een half jaren duren. Daarom heb ik de meest centrale Bijbeltekst als uitgangspunt gekozen. Om meerdere redenen is dat Romeinen 1: Het onderzoek dat ik heb gedaan, is uitgebreid beschreven in mijn scriptie "In love and faithfulness?". In grote lijnen heb ik de volgende aanpak gevolgd:

Meer weten?

Wilt u hier meer van weten? Neem dan contact met mij op, zie het kopje contact of klik hier. Het is de bedoeling dat ik mijn scriptie ga uitwerken tot een (Nederlandstalige) publicatie in de TU bezinningsreeks.